[...] kolagenu, która z wiekiem ulega obniżeniu. Aby wspierać organizm od podstaw, czyli od zabezpieczenia potrzeb budulcowych względem tkanek, należy dbać o odpowiednio wysoki poziom podaży białek, w tym białek kolagenowych, które w diecie występują w żelatynie, wywarach czy rybach z ościami i skórą. Suplementy przy schorzeniach Stosowanie [...]
Kreatyna należy do najbardziej popularnych form wspomagania treningowego, które rozpropagowane są w kulturystyce. Dzięki jej silnemu działaniu anabolicznemu, z powodzeniem wykorzystuje się jej wsparcie podczas okresów budowania masy mięśniowej, jak i podczas odchudzania - w celach zabezpieczenia tkanki mięśniowej. Jest produktem numer jeden na [...]
Jak pokazują badania, probiotyki mogą wpływać na poprawę jakości życia osób chorujących na cukrzycę typu II. Dzieje się tak dzięki obniżeniu poziomu cukru we krwi i zwiększeniu wrażliwości na insulinę. Podsumowanie Przyjmowanie probiotyków wpływa na poprawę stanu flory jelitowej, a tym samym usprawnia kontrolę poziomu glukozy we krwi. Dzięki temu [...]
Przyczyn pojawiających się zmarszczek może być naprawdę wiele. Zaczynając od spania w makijażu, przez poruszanie się po zanieczyszczonym mieście, kończąc na wcieraniu kosmetyków, nie tymi palcami co trzeba. Nie trzeba więc być geniuszem, aby zrozumieć, że dieta też ma ogromny wpływ na nasz młody wygląd. Ponadto, badania sposobu odżywiania osób [...]
[...] obniżania ciśnienia krwi, z efektami utrzymującymi się nawet do 24 godzin, ćwiczenia oporowe prowadzone po posiłku, ale nie przed, mogą być bardziej skuteczne w obniżaniu poziomu glukozy, insuliny i triacylogliceroli (tłuszczów). Wnioski Nawet pojedynczy trening może poprawiać markery kardiometaboliczne u osób z cukrzycą. Komentarz Ewentualne [...]
Melatonina jest hormonem, który w suplementacji stosowany jest do walki z bezsennością i innymi zaburzeniami, które wpływają na jakość snu. Znajduje ona swoje zastosowanie u osób w wieku starszym, jak i u osób młodych, które mają problemy ze snem ze względu np. na stres czy zmianę stref czasowych podczas podróży. Co warto zapamiętać? Melatonina [...]
[...] aniżeli tylko funkcję energetyczną. Istotne bowiem dla procesów regeneracji powysiłkowej, a co za tym idzie, również dla osiągania postępów sportowych, są takie aspekty, jak poziom konsumpcji białek. Białka w diecie odpowiedzialne są za odbudowę uszkodzonych podczas ciężkiego wysiłku mięśni. Ponadto niektóre związki pochodzenia białkowego mogą [...]
Czy wiesz, czym są nasiona chia? Niech Cię nie zwiedzie ich niepozorny wygląd. Nasiona chia to prawdziwy miks składników odżywczych. Zawierają mnóstwo niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3, przeciwutleniaczy, magnezu, błonnika, cynku, wapnia i wielu innych składników odżywczych. Zacznij dodawać nasiona chia do swojej diety i czerpać z tego [...]
[...] jelit, jak i funkcjonowania układu odpornościowego. Glutamina w zaburzeniach jelit Mimo że organizm produkuje pewną część glutaminy, warto na bieżąco dbać o odpowiedni jej poziom w diecie. Odpowiednio skomponowana dieta może dostarczyć wymaganych ilości glutaminy, jednak istnieją liczne stany fizjologiczne i patofizjologiczne, w których lepszym [...]
Czasem spotykamy kulturystów "starszej daty", za których czasów jadło się mieszanki surowego jaja, jako formę szybkostrawnego białka w okresie okołotreningowym, ale i nie tylko. Traktowali oni tego typu szejk jako znakomite źródło białka, które w jaju jest wzorcowe pod kątem profilu aminokwasów. Czasem mity przenoszące się choćby z filmów akcji [...]
Berberyna to alkaloid pochodzenia roślinnego występujący w berberysie, krzewie rosnącym w szczególności na terenie Skandynawii oraz Wysp Brytyjskich, jednak można go spotkać również w Polsce. Berberys jest rośliną znaną od setek lat, pierwsze zapiski o berberynie wskazują na 3000 w. p.n.e. Był używany już w medycynie starożytnego Babilonu i Indii, [...]
Choć mamy zimę i aktualnie dostęp do pysznych, świeżych warzyw jest ograniczony, to i tak jest wielu zwolenników sałatek, którzy nie wyobrażają sobie bez nich życia. Sałatka to lekkie danie, którym można doskonale manipulować i tak kombinować dodatki, że stanie się niskokaloryczną przekąską lub nawet pełnowartościowym posiłkiem. Podsumowanie [...]
Istnieje milion powodów, by unikać alkoholu, przede wszystkim jego metabolity należą do sprawdzonych substancji wywołujących raka. Klasyfikacja IARC jest jednoznaczna, etanol może być wiązany z nowotworami jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku, jelita, odbytnicy. Wnioski i komentarz Wyniki badania sugerują, że spożywanie alkoholu wiąże się z [...]
[...] również, że dodatek jagód do diety powiązany został z poprawioną aktywnością neuronów podczas nauki. Jednym z proponowanych przez naukowców mechanizmów jest wpływ aronii na poziom mózgowego czynnika wzrostu neuronów (BDNF). Czynnik ten sprzyja nie tylko rozwojowi mózgu, ale również prewencji jego starzenia się. Źródła: Bonyadi, Negar et al. [...]
Cukrzyca, zespoły metaboliczne stanowią współczesną plagę. Insulinooporność polega na zwiększonym wytwarzaniu insuliny i jej podwyższonym stężeniu przy zmniejszonym jej działaniu na tkanki docelowe (np. mięśnie, tkankę tłuszczową). Większość ludzi uważa, że ma insulinooporność i niesłusznie. Do jej oceny służą skomplikowane metody diagnostyczne [...]
Wzrost spożycia pokarmów wysokoprzetworzonych, które zawierają dużo fruktozy (cukru, syropu glukozowo-fruktozowego itd.), ma szczególne znaczenie u dzieci i młodzieży. Osoby w tym wieku dostarczają coraz więcej nadmiarowej energii i wskutek tego częściej zapadają na zespół metaboliczny. Czym jest zespół metaboliczny? Charakterystyczne dla niego [...]
Nasze ciało składa się w 60-70% z wody, jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu. O ile człowiek bez pożywienia jest w stanie funkcjonować wiele dni, jak i tygodni, tak bez wody przeżyje zaledwie 4 do 7 dób. Podsumowanie Izotoniki to idealne napoje dla osób aktywnych, zaleca się je spożywać przed w trakcie, jak i po [...]
Szałwia hiszpańska, potocznie nazywana nasionami chia, jest gatunkiem rośliny z rodziny jasnotowatych. Pochodzi z okolic Meksyku i Ameryki Środkowej. Słynie ona z wyjątkowych wartości odżywczych. Jako jedna z niewielu roślin zawiera spore ilości kwasów tłuszczowych omega 3, co przy wzroście popularności i coraz niższej cenie stawią ją w szeregu [...]
[...] znane są przykłady na to, że osoby ze zbyt niskim stanem odżywienia tym składnikiem mineralnym bardziej podatne mogą być na śmierć spowodowaną chorobami serca. Dbając o poziom magnezu w organizmie, nie można zapominać o regularnym piciu wody mineralnej, konsumpcji pestek dyni, migdałów, szpinaku czy nerkowców. Często najskuteczniejsza może [...]
[...] Naukowcy poświęcają wiele czasu na poszukiwania sposobów na spowolnienie ich postępowania. Badania, które przeprowadzili wykazują, że osoby mające permanentnie podwyższony poziom insuliny i glukozy są bardziej narażone na pogorszenie się stanu umysłowego w późniejszych latach swojego życia. Biorąc pod uwagę, jak odżywia się nasze społeczeństwo, [...]